Geschiedenis

Berlijn is een van de jongste grote steden van Europa, maar ook gelijk één van de steden die het meest meegemaakt heeft,  dit komt vooral door de eerste en tweede wereldoorlog. Hierbij een stukje geschiedenis over de stad Berlijn.

 

1300-1800:

In de 14e eeuw werd Berlijn opgericht, het is niet bekend in welk jaar dit is gebeurt en door wie. Waarschijnlijk is het geleidelijk gebeurt door handelaren of een familie. Later is Berlijn samengevoegd met een andere stad die in 1237 al was opgericht. Er is verder tot 1800 niet veel noemenswaardigs gebeurt in Berlijn, wel heeft Berlijn zich in tussentijd ontwikkelt tot de hoofdstad van Duitsland en is het de stad waar de regering van de regio en later de keizer van het land woonde en werkte. Verder heeft het zich tamelijk hetzelfde ontwikkelt als alle andere grote steden - een belangrijke stad voor de handel en kunst. Ook waren er regelmatig grote epidemieën die duizenden levens eisten (bv.  de pest).

 

1801:

Napoleon neemt Berlijn (de Pruisische hoofdstad en dus een van zijn grootste vijanden) in.

 

1846:

Grote repressie in heel Europa die ook Berlijn treft, een kwart van de bevolking overlijdt aan de honger, een deel van de overlevenden komt in 1847 in opstand, maar deze opstand wordt bloedig neergeslagen en de mensen vinden zo ook de dood.

 

1914-1945

De zwarte bladzijden in de geschiedenis van Berlijn, WO I en WO II.

Dit is een vreselijke tijd geweest voor andere landen waar de Duitsers zorgden voor vernieling en duizenden doden. Maar ook voor de gewone bevolking van Berlijn is het een zware tijd geweest. Want deze mensen waren het die voor veel kosten van de oorlog opdraaiden, en een groot doelwit waren van de bombardementen, die door de Geallieerden werden uitgevoerd. Ook onder deze mensen waren veel doden te betreuren en ze waren dat ook zeker blij toen de oorlog afgelopen was.

 

1961-1989

Door gevolgen van de tweede wereldoorlog wordt Berlijn in 2 delen verdeel en gescheiden door middel van een muur. Deze muur wordt de Berlijnse muur genoemd (meer hierover in het speciale kopje over de Berlijnse Muur), ook in deze tijd heeft zeker de Oost-Berlijnse kant veel te verduren. Er waren namelijk niet veel banen in Oost-Berlijn en er was dus ook veel armoede.